Kort en krachtig opleiden op de werkvloer, klinkt interessant, niet? De hernieuwde stageformule korte BIS (Beroepsinlevingsstage) van VDAB kan een ideaal instrument vormen om dit concreet te maken bij jouw klant-gebruikers. Ken je deze vorm van werkplekleren nog niet? Geen probleem, wij hebben een handige lijst van de meest voorkomende vragen / antwoorden over de nieuwe BIS opgesteld zodat je snel en efficiënt geïnformeerd wordt over deze nieuwe maatregel.
Wat is BIS en wat is de doelstelling ervan?
BIS is een opleidingscontract waarbij er vaardigheden en competenties aangeleerd worden op de werkvloer. Het is een vorm van kort en krachtig opleiden. Het doel is om technische competenties aan te leren op de werkvloer of om ervaring op te bouwen. Let wel: het gaat om een opleidingsmaatregel, geen tewerkstellingsmaatregel. Bovendien kan BIS nooit leiden tot een kwalificatie, getuigschrift of diploma.
Wat is de minimumduurtijd van een BIS?
Er is geen echte minimumduurtijd, maar een halve dag wordt als een minimum beschouwd. Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat voor een dergelijke korte duur een stageplan kan opgestart worden.
Wat is de maximumduurtijd van een BIS?
Een ‘korte’ BIS, die wellicht het meest zal ingezet worden in de uitzendsector, kan maximum 27 dagen duren. Een ‘gewone BIS’ kan tot maximum 6 maanden duren.
Wie kan een BIS volgen?
Iedereen die mag werken in België, je hoeft niet ingeschreven te zijn bij VDAB. Kan dus voor werkzoekenden (al dan niet met een uitkering) of voor mensen die (deeltijds) werken in een andere functie. Ook voor vluchtelingen met een arbeidsvergunning in België staat deze opleidingsmaatregel open.
Bij welke bedrijven kan een BIS plaatsvinden?
Alle bedrijven gevestigd in Vlaanderen of Brussel komen in aanmerking voor een BIS. Wel moet het bedrijf een stagementor of peter/meter aanstellen voor de stagiair. Het bedrijf is ook verplicht om een verzekering te voorzien voor arbeidsongevallen en Burgerlijke Aansprakelijkheid. Daarnaast moet er ook een stagevergoeding voorzien worden van minstens 50% van het GGMMI (Gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen).
Is een stageplan verplicht?
Ja, dit is verplicht en moet correct en volledig ingevuld worden. Het biedt een overzicht van de aan te leren competenties. Ter inspiratie stelt VDAB een database van opleidingsplannen ter beschikking (https://werkgevers.vdab.be/opleidingsplannen). Let wel: deze opleidingsplannen vormen de basis voor IBO-opleidingen die van veel langere duur zijn. Het uitzendkantoor kan de klant-gebruiker ‘ontzorgen’ en samen met hen een kortere versie opmaken in functie van de te verwerven competenties. Let wel: voor iedere aanvraag moet een stageplan ingediend worden. Je kan wel een kopie maken als het om dezelfde functie in dezelfde sector gaat.
Krijgt de stagiair een vergoeding tijdens de BIS?
Ja, de stagiair krijgt een vergoeding van minimum 50% van het GGMMI (Gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen). Deze vergoeding moet worden betaald door het stagebedrijf en kan gecumuleerd worden met een uitkering (zie hieronder voor meer uitleg). Let wel: indien de stagiair uitkeringsgerechtigd is, moet hij of zij dit steeds melden aan zijn/haar uitbetalingsinstelling. Aangezien VDAB geen ‘contracterende’ partij is, krijgt de stagiair geen bijkomende vergoedingen vanuit VDAB (vb: kinderopvang, verplaatsing).
Welke uitkeringen zijn cumuleerbaar met de stagevergoeding van BIS?
RVA-uitkering: mits vrijstelling/toelating (automatisch bij korte BIS)
Ziekte-uitkering: persoon moet mutualiteit op de hoogte brengen.
Leefloon: kan in sommige gevallen gecumuleerd worden, maar ook dit moet nagevraagd worden bij de OCMW-consulent van de persoon in kwestie.
Is er een aanwervingsplicht na de BIS?
Neen, in principe is dat er niet. De BIS wordt beschouwd als een stage, een leermoment, waarin de competenties versterkt worden. Idealiter volgt hierop een tewerkstelling, al dan niet via uitzendcontract, maar dat is geen verplichting.
Kan de BIS ook op zaterdag gevolgd worden?
Ja, dat kan. Op voorwaarde dat de functie dat ook toelaat. Bijvoorbeeld een functie binnen de retailsector die ook zaterdagwerk met zich meebrengt.
Hoelang duurt het voor een aanvraag goedgekeurd wordt?
Voor een korte BIS (< 28 dagen), geldt de volgende flow: vandaag aanvragen, overmorgen opstarten. Let wel: weekend en feestdagen niet meetellen.
Voor een langere BIS (>28 dagen), is de doorlooptijd 3 weken.
We gaan er echter van uit dat de uitzendsector vooral interesse zal hebben in de korte BIS-formule.
Moet ik de lokale VDAB informeren over de BIS?
Neen, de aanvragen gebeuren volledig vanuit de back-office van de hoofdzetel van VDAB. Bij een korte BIS, krijgt de stagiair automatisch een toelating van VDAB. Dit moet hij of zij wel binnenbrengen bij de uitbetalingsinstelling.
Is BIS te combineren met een opleiding, bijvoorbeeld via Learn4Job of Welqome?
Ja, dat kan. Ofwel volg je een opleiding via Learn4Job of Welqome (zowel collectief via Travi aangeboden als individueel door het uitzendbedrijf ingericht), en laat je de stagiair nadien nog bijkomende en specifieke competenties aanleren op de werkvloer in de vorm van werkplekleren (met de BIS-maatregel). Of wel laat je een stagiair opstarten met een BIS (deeltijds) en laat je die buiten de tijd van de BIS zelf (deeltijds) een opleiding volgen die via Learn4Job of Welqome gefinancierd wordt.