
Met de steun van de Vlaamse Regering, lanceerde Travi in 2022 een project om Oekraïense vluchtelingen via de uitzendsector aan een job te helpen. Dit project is ondertussen verlengd tot 30 juni 2024.
Welke acties zijn voorzien?
- Travi engageert zich om over heel Vlaanderen 100 Oekraïense vluchtelingen te bereiken en hen individueel te begeleiden in hun zoektocht naar een job. We zetten in op maatwerk en bieden deze mensen een kwalitatief onthaal in de uitzendsector.
- Minstens 15 jobdates organiseren op maat van de doelgroep van Oekraïense ontheemden, meestal in samenwerking met steden en gemeenten of VDAB. We zetten ook verder in op de kwaliteit van deze jobdates door vooraf zelf online workshops aan te bieden (vb: opstellen van CV), tolken te voorzien, tijdens het jobevent een workshop over uitzendarbeid aan te bieden en opleidingsmogelijkheden toe te lichten aan zowel kandidaten als uitzendkantoren.
Job- en taalcoaching: Travi zal het bestaande aanbod promoten, maar voorziet ook middelen om een intenser traject aan te bieden van 10 tot 12 extra uren als dat nodig is.
- Conversatietafels voor Oekraïense kandidaten, met aandacht voor het sollicitatieproces en gesprekken in een werkomgeving. Dit is een combinatie van live sessies (met focus op mondelinge gesprekken) én gratis toegang tot een online leerplatform van een externe taalopleider.
Bijkomende opleidingen: Travi wil minstens 50 Oekraïense vluchtelingen - die via een uitzendbureau aan de slag gaan - een individueel opleidingsbudget van (gemiddeld) 500 EUR geven. Travi gaat in gesprek met kandidaten om gepersonaliseerde oplossingen te vinden daar waar een standaard opleidingstraject geen optie is (vb: uniek profiel, specifieke werkvereisten / vaardigheden, enz.)
Lerend netwerk voor uitzendbedrijven over tewerkstelling Oekraïense kandidaten: veel uitzendbureaus worden geconfronteerd met vergelijkbare of identieke problemen bij het rekruteren van Oekraïners. We willen geïnteresseerde uitzendbedrijven samenbrengen om de problemen die ze ervaren met elkaar uit te wisselen maar ook om te brainstormen over oplossingen. Daarnaast kan dit platform ook dienen om "best practices" en innovaties in het daglicht te zetten, die een game-changer kunnen zijn in het omgaan met (om het even welke) vluchtelingen die in Vlaanderen terechtkomen. Als output wil dit lerend netwerk een gids ontwikkelen, vol nuttige initiatieven, acties en potentiële partnerschappen.
Eén centrale website aanmaken makenvoor zowel Oekraïense werkzoekenden in Vlaanderen (en mogelijk daarbuiten) als uitzendkantoren.
Travi deelt bestaande informatie van de overheid (Agentschap inburgering en integratie, VDAB, OCMW’s, …) met uitzendbedrijven of de doelgroep.
Travi deelt ervaringen met collega-sectorfondsen en bekijkt ook of er ook samen acties kunnen ondernomen worden.
Laat je inspireren door deze videobeelden van onze opleiding heftruck voor Oekraïnse werkzoekenden in Roeselare te bekijken:
Bij vragen of opmerkingen neem contact op met onze Project Manager Maryna Yaroshevych of onze directeur Vincent Vandenameele: